Veiligheidsronde speeltoestellen lijkt effect te hebben

In 2010 heeft de nieuwe Voedsel en Waren Autoriteit (nVWA) een steekproef uitgevoerd, waarbij zij speeltoestellen heeft beoordeeld op veiligheid. Deze steekproef lijkt effect te hebben. Veel speeltoestellen zijn weer veilig, zo laat de nVWA weten. 

In 2010 zijn bij 46 van de 179 basisscholen en 34 van de 86 campings technische gebreken aangetroffen bij speeltoestellen, die tot ongelukken konden leiden. Gevaren die daarbij vaak naar voren kwamen waren beknellingen, stikken, snijden, of letsel door vallen op een harde ondergrond. Het ging om speeltoestellen zoals de wipkip, de gecombineerde klimtoestellen met glijbaan of brandweerpaal, schommels, draaitoestellen, duikelrekken, evenwichtsbalken en speelhuisjes.

Tijdens het controleren trof de nVWA bij glijbanen regelmatig een situatie aan dat een kind kan blijven hangen met een koordje van zijn jas waardoor het kan stikken. Een ander gevaar dat de controleurs vaak bij speeltoestellen tegen kwamen zijn openingen in een toestel; daarin kan een kind blijven hangen met een vinger of andere lichaamsdelen. Tijdens de inspecties werd ook altijd de ondergrond meegenomen waarop het toestel staat. Die moet een val van een kind dusdanig kunnen opvangen dat letsel zo veel mogelijk wordt beperkt. Bijvoorbeeld een betonnen ondergrond heeft deze eigenschappen niet.

De beheerders bij wie een speeltoestel niet in orde was, kregen een waarschuwing en vervolgens een 2e controle. Bij deze inspecties bleek dat het grootste deel van de toestellen weer veilig was. Degenen die niet of onvoldoende gehoor hadden gegeven aan de waarschuwing, kregen een boete.

Meer informatie is beschikbaar op de website van de nVWA.

Dit bericht is geplaatst in Productregelgeving en getagd, , , . Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *