Nog geen toestemming voor strengere chemische eisen in Duitsland

De Duitse regering heeft op 20 januari 2011 de Europese Commissie toestemming gevraagd om na de datum van inwerkingtreding van de chemische eisen voor speelgoed (20 juli 2013) de bestaande bepalingen in het Duitse recht voor de vijf elementen lood, arseen, kwik, barium en antimoon, alsmede voor nitrosaminen en nitroseerbare stoffen die uit speelgoedmateriaal vrijkomen, te mogen handhaven.

Duitsland heeft in mei 2009 tegen de vaststelling van de richtlijn gestemd, onder andere omdat het van mening was dat de erin opgenomen chemische vereisten een onvoldoende beschermingsniveau bieden.

 Duitse regelgeving

De Duitse Bedarfsgegenständeverordnung (verordening verbruiksgoederen) bevat voorschriften voor nitrosaminen en nitroseerbare stoffen. Deze bepalingen zijn in 2008 vastgesteld, bij het ontbreken van specifieke EU-bepalingen inzake nitrosaminen en nitroseerbare stoffen in speelgoed. In de Bedarfsgegenständeverordnung is bepaald dat bij speelgoed van natuurlijk of synthetisch rubber, bestemd voor kinderen jonger dan 36 maanden en bedoeld om in de mond te worden genomen of waarvan het waarschijnlijk is dat het in de mond zal worden genomen, de hoeveelheid nitrosaminen en nitroseerbare stoffen die door migratie vrijkomen zo klein moet zijn dat deze niet in een laboratorium kan worden gedetecteerd.

De Zweite Verordnung zum Geräte- und Produktsicherheitsgesetz (Verordnung über die Sicherheit von Spielzeug) betreft met name de elementen lood, arseen, kwik, barium en antimoon. Deze Verordnung schrijft dezelfde grenswaarden voor deze elementen voor als de oude Speelgoedrichtlijn. Deze grenswaarden zijn sinds 1990 in de EU van toepassing.

De Europese Commissie houdt beslissing aan tot 5 maart 2012

De Commissie heeft besloten dat, gezien het complexe karakter van de aangelegenheid en aangezien er geen bewijzen zijn dat er gevaar bestaat voor de menselijke gezondheid, zij haar beslissing nog 6 maanden aanhoudt, namelijk tot 5 maart 2012.

Hierbij zal meespelen dat de chemische eisen pas op 20 juli 2013 van kracht worden.

Lees hier meer.

Dit bericht is geplaatst in Productregelgeving en getagd, . Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *