Afspraken over exclusieve distributie? Leg de afspraak vast en vraag om bevestiging

Een order is zo geplaatst. Een e-mail met een bestelling en daaropvolgende levering is in de regel voldoende om aan te nemen dat tussen twee partijen een overeenkomst bestaat. 

Als je bijzondere afspraken maakt, zoals afspraken over exclusieve distributie, dan doe je er goed aan deze ondubbelzinnig vast te leggen. Een e-mail ter bevestiging van jou aan de andere partij is onvoldoende om te bewijzen dat de afspraak bestaat. Bij een afspraak zijn twee partijen betrokken. Er moet bewijs zijn dat beide partijen met de afspraak instemmen. De andere partij moet dus positief reageren op de e-mail.

Zo blijkt uit een uitspraak van de Rechtbank Almelo in een geschil tussen Dael ‘O Ring Toys en Otto Simon. Otto Simon claimde exclusiviteit te hebben bedongen. Otto Simon had ook aan Deal ‘O Ring gemaild dat exclusiviteit was afgesproken, maar Dael ‘O Ring had niet gereageerd. De rechter oordeelt dan dat: “Het enkele feit dat op de zin uit de laatste e-mail niet is gereageerd, maakt niet dat als vaststaand aangenomen moet worden dat dit is wat partijen hebben afgesproken.”

Otto Simon wordt vervolgens de opdracht gegeven de stelling dat exclusiviteit is afgesproken te bewijzen, bijvoorbeeld door getuigen te horen.

Lees de uitspraak hier.

 

Over evertvangelderen

Advocaat & Partner bij Clairfort Advocaten. Specialist in het intellectuele eigendomsrecht.
Dit bericht is geplaatst in Franchise & Distributie en getagd, . Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *