Interview Evert van Gelderen bij BNR over Rubik’s Cube als merk

Rubics CubeDe Rubik’s Cube is beschermd als merk, zo oordeelde de het Gerecht van de Europese Unie vandaag. Het Gerecht is van mening dat de vorm van de Rubik’s Cube geschikt is om als (vorm)merk te dienen.

Bezwaar tegen merkrecht op Rubic’s Kub afgewezen

Het bezwaar van de Duitse speelgoedonderneming Simba Toys, dat de kubus als merk ongeschikt zou zijn vanwege het technische karakter, werd door de rechter ter zijde geschoven. De grafische voorstelling van deze kubus bevat volgens het Gerecht geen technische oplossing. Zo zijn de dikke zwarte lijnen die een raster vormen op de vlakken van de kubus niet noodzakelijk voor het draaivermogen van de kubus, aldus het Gerecht.

Het Gerecht maakte nog wel duidelijk dat met het merk op de Rubic’s Kube niet alle soorten driedimensionale puzzels met een draaivermogen van de markt kunnen worden geweerd. Het handelsmonopolie beperkt zich tot driedimensionale puzzels met de vorm van een kubus waarvan op de vlakken een roosterstuctuur is aangebracht.

Interview advocaat speelgoed Evert van Gelderen bij BNR

BNR logoVandaag werd ik door Business News Radio (BNR) over de uitspraak geïnterviewd. Het interview kan hier worden beluisterd.

Uitspraak hoogste Nederlandse rechter over auteursrechten op de Rubik’s Cube

Tijdens het interview vertel ik ook over de uitspraak van de Hoge Raad van eerder dit jaar waaruit volgt dat de specifieke kleurcombinatie van de Rubik’s Cube auteursrechtelijke is beschermd. De uitspraak is hier te lezen (HR 19 september 2014, ECLI:NL:HR:2014:2737). Opvallend is dat de Nederlandse rechter in het kader van het auteursrecht wél van mening was dat de kubus grotendeeld technisch bepaald is. Daardoor konden geen auteursrechten worden geclaimd op de vorm van de kubus zonder (kleuren) opdruk die bestaat uit 26 kleinere draaibare elementen (in groepen van 3 rijen van 3 elementen). Wel is volgens de rechter de combinatie van de onderling verschillende kleuren op de vlakken, die bij het draaien aan de kubus veranderen, onder het auteursrecht beschermd.

Meer informatie

In de media is aandacht besteed aan de uitspraak van het Gerecht over het merk. Lees onder meer het artikel van NRCQ en het Parool.

 

Over evertvangelderen

Advocaat & Partner bij Clairfort Advocaten. Specialist in het intellectuele eigendomsrecht.
Dit bericht is geplaatst in Intellectuele Eigendom en getagd, , , . Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *