Ondernemers beschermen hun merken (namen en logo’s) onvoldoende

Bescherming merknaamOnderzoek merken en logo's KvK

Uit een onderzoek van het Ondernemerspanel van de Kamer van Koophandel (KvK) blijkt dat slechts 25% van de onderzochte ondernemers hun merknaam heeft beschermd met een merkregistratie. Ruim 40% heeft dit niet gedaan. Een groep van 30% weet niet te vertellen of dit het geval is.

Volgens de KvK denken veel ondernemers ten onrechte dat hun naam goed beschermd is omdat ze hem als handelsnaam of als domeinnaam hebben geregistreerd.

Het handelsnaamrecht beschermt een ondernemer echter alleen tegen andere ondernemingen die een verwarringwekkende naam gaan gebruiken naam voor de onderneming – dus als handelsnaam. Als een andere onderneming de naam gaat gebruiken ter onderscheiding van producten of diensten – dus als merk – dan beschermt het handelsnaamrecht daar niet tegen. Dan zal de ondernemer in principe moeten beschikken over een geregistreerd merk.

Bescherming logo’s

Hoewel 80% van de onderzochte groep van ondernemers gebruik maakt van een logo, blijkt uit het onderzoek van de KvK dat 75% dit logo niet als merk heeft gedeponeerd.

Waarom een merknaam registreren?

Een onderneming kan een merknaam om verschillende reden registreren.

  • Een voor de hand liggende reden is bescherming tegen concurrenten. Met een merknaam kan bijvoorbeeld voorkomen worden dat concurrenten dezelfde naam gebruiken voor dezelfde producten of diensten als die de merkhouder aanbiedt.
  • Verder kan een merknaam een (grote) waarde gaan vertegenwoordigen binnen een onderneming. Denk bijvoorbeeld aan Apple: Dat merk wordt gewaardeerd op meer dan 180 miljard.
  • Ook kan een merk worden gebruikt als exploitatiemiddel. Een onderneming met een merk kan aan anderen het recht verlenen om de merknaam te gebruiken (licentieverlening). Ook kan het merk worden verkocht.
  • Tenslotte kan de merknaam van belang zijn in het kader van de verkoop van een onderneming. Als een onderneming wordt verkocht, wordt door de kopende partij vaak gevraagd of de merknaam voor het product goed is beschermd.

Contact

Wilt u een merknaam registeren of heeft u vragen, neem dan vrijblijvend contact op met:

Advocaat merkenrecht en intellectueel eigendom

Evert van Gelderen – advocaat merkenrecht & intellectueel eigendom

Evert van Gelderen

e. e.vangelderen@banning.nl
t. 073-8000912
m. 06-25053428

 

 

Over evertvangelderen

Advocaat & Partner bij Clairfort Advocaten. Specialist in het intellectuele eigendomsrecht.
Dit bericht is geplaatst in Intellectuele Eigendom en getagd, , , , , , . Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *