TIE: Stiftung Warentest over speelgoed wekt ten onrechte verwarring

De Stiftung Warentest is een Duitse organisatie, die door de overheid is ingesteld om consumenten objectieve informatie te verschaffen om bij de aankoop van consumentenproducten zo goed mogelijk te kunnen kiezen. De testen die de Stiftung Warentest uitvoert, komen overeen met de testen van de Nederlandse Consumentenbond.

Begin deze maand heeft Stiftung Warentest een artikel gepubliceerd naar aanleiding van eigen testen ten aanzien van  speelgoed. De conclusie uit de test is dat de veiligheid van speelgoed duidelijk te wensen overlaat.

De Toy Industries of Europe (TIE) heeft op de test gereageerd met de stelling dat de berichtgeving van de Stiftung Warentest ten onrechte verwarringwekkend is. Bij de test zijn andere eisen in acht genomen, dan de eisen die vastgesteld zijn in de Speelgoedrichtlijn. De eisen in de Speelgoedrichtlijn zijn echter door Europese wetenschappers en politici vastgesteld.

Voor de TIE en haar leden heeft speelgoedveiligheid topprioriteit. Zij geven aan er alles aan te zullen doen om te voldoen aan de eisen uit de Speelgoedrichtlijn.

Er zijn tal van organisaties die meningen hebben over speelgoed en de veiligheid van speelgoed. Het is echter altijd belangrijk om ook te kijken naar de realiteit. Is het nodig eisen te stellen? Zijn de eisen haalbaar? Welke kosten brengen de eisen met zich mee? Dit is het werk waar veel organisaties mee aan de slag zijn gegaan (de Europese Commissie, de TIE, de normalisatieinstellingen). Het resultaat van de weging van de betrokken belangen is de nieuwe Speelgoedrichtlijn en de daaraan verbonden normen.

Dit bericht is geplaatst in Productregelgeving en getagd, , . Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *