Advocaten Speelgoedrecht.nl winnen kort geding voor Avyna tegen Dutch Toys Group over trampolines

Trampolines DTG en AvynaAvyna ontwikkelt, fabriceert en verkoopt sinds 1999 trampolines (zie www.trampoline.nl). Recentelijk bracht Avyna een rond model ingraaf trampoline (‘inground trampoline’) op de markt. Dutch Toys Group (DTG), een onderneming die sinds 2011 ook (onder meer) trampolines op de markt brengt, daagde Avyna voor de rechter. Volgens DTG maakt de ronde inground trampoline van Avyna inbreuk op de intellectuele eigendomsrechten op haar Exit in terra trampoline.

De rechter deelde de mening van DTG niet en wees de vorderingen van DTG in kort geding af. Avyna werd bijgestaan door onze advocaten intellectuel eigendom Evert van Gelderen en Elise Menkhorst, toen nog werkzaam bij De Gier | Stam & Advocaten .

Technisch bepaald

DTG deed een beroep op auteursrechten en (ongeregistreerde) modelrechten. Een trampoline kan in principe beschermd zijn, maar niet waar het technische aspecten betreft. DTG had ter onderbouwing een reeks elementen opgesomd die volgens haar tot bescherming van de vormgeving van haar trampoline zou moeten leiden, zoals de beschermrand, de verlenging daarvan, het frame met gebogen poten, luchtroosters, grondankers en grondpluggen. De rechtbank was van mening dat deze elementen technisch bepaald waren en merkte op dat dit voor een groot deel van de elementen ook al volgde uit de toelichting die DTG zelf had gegeven.

Op zich kunnen technische elementen beschermd zijn, aldus de rechter, maar dan moet deze niet uitsluitend door de techniek zijn bepaald. DTG had dit niet aangetoond. Avyna had daarentegen door middel van een verklaring van een ingenieur gespecialiseerd in industrieel ontwerp (ing. Bouman van Bureau CQ) onderbouwd dat de elementen technisch zijn bepaald.

Geen moderecht of auteursrecht op trampoline DTG: vorderingen afgewezen

De rechter komt tot de conclusie dat er geen modelrechten of auteursrechten op de trampoline rusten. Er is dus ook geen sprake van inbreuk op dergelijke rechten. Reden waarom de rechter de vorderingen van DTG afwijst en haar veroordeelt in alle proceskosten van Avyna.

Het vonnis Avyna vs Dutch Toys Group

Het vonnis van de voorzieningenrechter van de Rechtbank Den Haag d.d. 16 juni 2014 kunt u via deze link bekijken.

Vragen over speelgoed & intellectuele eigendom?

Heeft u vragen over de bescherming van speelgoed door middel van intellectuele eigendomsrechten? Vraag dan gratis per e-mail de brochure ‘Intellectual propert rights relevant for the toy industry’ op die we schreven voor de Toy Industries of Europe (TIE).

Over evertvangelderen

Advocaat & Partner bij Clairfort Advocaten. Specialist in het intellectuele eigendomsrecht.
Dit bericht is geplaatst in Intellectuele Eigendom. Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *