VWA: Merendeel van het speelgoed op de Nederlandse markt is veilig

De Voedsel en Warenautoriteit (“VWA”) is de organisatie in Nederland die toezicht houdt op de veiligheid van voedsel, consumentenproducten en dieren. Onder de consumentenproducten valt ook speelgoed. Speelgoed dat op de Nederlandse markt verhandeld wordt, moet aan de Europese Richtlijn met betrekking tot Speelgoed voldoen.

Onderzoek veiligheid speelgoed 2008

In 2008 heeft de VWA steekproefsgewijs het in Nederland op de markt gebracht speelgoed beoordeeld. Na onderzoek heeft de VWA geconcludeerd, dat het merendeel van het speelgoed op de Nederlandse markt veilig is. De (veiligheids)categorieën die achterblijven en aandacht van de VWA zullen blijven krijgen, zijn speelgoed met verstikkingsgevaar, brandgevaarlijk verkleedspeelgoed en weekmakers in zacht plastic speelgoed.

Verstikkingsgevaar blijft een risico bij speelgoed voor jonge kinderen

De regel omtrent het verstikkingsgevaar houdt samengevat in, dat speelgoed dat bestemd is voor kinderen jonger dan 36 maanden geen kleine onderdelen mag bevatten. 20% van het onderzochte speelgoed in deze categorie bleek verstikkingsgevaar op te leveren. Dit is nauwelijks een verbetering ten opzichte van de onderzoeken in voorgaande jaren.

Ouders worden door de VWA ook opgeroepen om zelf actief te controleren of het speelgoed dat zij aan hun kinderen geven, kleine delen bevat die gemakkelijk los kunnen laten door trekken of sabbelen.

Verkleedspeelgoed niet altijd brandveilig

Brandgevaar werd door de VWA vooral geconstateerd bij verkleedkleren, zoals maskers, baarden en kostuums. Ook bij deze producten is weinig verbetering zichtbaar.

Ouders worden door de VWA geadviseerd om kaarsjes of ander open vuur uit de buurt te houden van kinderen die met verkleedspeelgoed spelen.

Nog steeds ftalaat weekmakers in zacht plastic speelgoed

Verboden ftalaten komen nog steeds voor in 29% van het zacht kunststof speelgoed.

Voor consumenten is het lastig om producten met ftalaten te herkennen en zelf actief op de aanwezigheid van ftalaten te anticiperen (bijvoorbeeld door het speelgoed niet te kopen, althans niet aan kinderen te geven). In de meeste gevallen gaat het bij ftalaten om zacht plastic, dat vettig aanvoelt en een chemische geur afgeeft.

Voor de volledige resultaten van het onderzoek, klik hier.

Dit bericht is geplaatst in Productregelgeving en getagd, , . Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *